Hvar

Dobrodošli u drevni grad bogate povijesti, na najsunčaniji otok na Jadranu.. Mnogi ljudi Hvar nazivaju gradom iz bajke, upravo zbog njegove prelijepe arhitekture I prirodom koja ga okružuje.

U Hvaru svatko za sebe može naći ono što će mu podariti duši mir, a tijelu odmor. Upravo iz tog razloga ni ne čudi podatak da Hvar ima zavidnu turističku tradiciju koja traje već 140 godina.

O Hvaru…
Grad Hvar jedinstven je spoj raskošne mediteranske prirode, bogate i slojevite kulturno-povijesne baštine, te mondene turističke suvremenosti…
Smješten u slikovitom prirodnom okružju, okrenut južnoj, sunčanoj strani svijeta, koja mu je podarila svu mediteransku privlačnost i vedrinu, okrenut moru koje mu je uzvratilo sjajnom i neponovljivom povjesnicom, Hvar je neiscrpna riznica prizora, ugođaja i avantura.
Ime mu dolazi od riječi PHAROS – grčkog naziva za otok Hvar i grad koji se nekoć nalazio na mjestu današnjeg Starog Grada (a od kojega je Hvar u 13. st. preuzeo naslov otočkog središta).
Slavu i moć Hvar je stekao tijekom srednjeg vijeka kao važna luka u okviru mletačkoga pomorskog imperija. Danas je pak turističko središte otoka i jedno od najomiljenijih turističkih odredišta dalmatinske rivijere – gradić nasmijanih i ljubaznih žitelja gotovo u potpunosti predanih turizmu.
Hvarska povjesnica traje već tisućljećima. Njezino bogatstvo i sadržaj rezultat su brojnih okolnosti i prednosti Hvara, od kojih kao najvažniju valja svakako izdvojiti nautički položaj hvarske luke. Naime, od samih početaka plovidbe na jedra, otok Hvar nalazi se u središtu uzdužnih i poprečnih plovidbenih putova Jadranom, a sama luka grada Hvara – zaštićena malim otocima i prirodno izvrsno oblikovana, brodovima je pružala sigurno utočište od pogubnih vjetrova.

Geografski položaj…
Grad Hvar smješten je u zaljevu na jugozapadnom kraju otoka Hvara. Okrenut je prema jugu, za razliku od susjednih općina Stari Grad i Jelsa, koje su okrenute prema zapadu, odnosno sjeveru. Južno od gradske luke nalaze se Pakleni otoci.
Bilo kojim prijevoznim sredstvom da putujete do grada Hvara, u svakom slučaju iskusit ćete romantičnu vožnju morem do otoka. Kada ugledate Hvar i počnete uživati u njegovim blagodatima, znat ćete da se vaše putovanje isplatilo.

Hvar ostrvo mapa

Klima…
Godišnji prosjek sunčanih sati iznosi 2 726 sati, a maksimum je dostignut 2003. godine kada su izbrojana 3 053 sata. Najsunčaniji dan u godini je osamnaesti dan mjeseca srpnja, s prosječnih 12 h, 27 m i 36 s. Prosječna mjesečna temperatura zraka u razdoblju od lipnja do rujna prelazi 20°C, a samo dva mjeseca (siječanj i veljača) imaju prosječnu mjesečnu temperaturu nižu od 10°C.
Srednja mjesečna temperatura mora, u razdoblju od lipnja do listopada prelazi 20°C, a nije rijetkost i da se temperatura popne i preko 27°C. Upravo zbog ovakve blage mediteranske klime, otok Hvar je idealna destinacija za pred i pod sezonu, kada su temperature mora i zraka idealne za odmor.
Toplinu ljeta najčešće rashlađuje blagi maestral koji dolazi sa sjeverozapada. Jugo uglavnom nosi tmurno vrijeme i kiše, dok bura nosi svježe i bistro vrijeme.
Ljeta su u Hvaru duga i topla, jeseni prijatne, dok je zima uglavnom blaga i kratka.
Prava je rijetkost doživjeti snijeg u Hvaru, u prosjeku jednom u 10 godina, kada izaziva pravu atrakciju.


Virtualna šetnja preuzeta sa www.tzhvar.hr